loungebanken

Het is belangrijk dat de WOZ waarde van de woning klopt. Zowel voor jezelf tijdens het kopen of verkopen van een woning als voor de gemeente. Er zijn diverse manieren om de WOZ waarde van een woning te achterhalen. Zo kun je een WOZ waarde check doen via het WOZ-waarde loket of kun je online verschillende tools gebruiken. Voor een accurate waarde kun je gratis terecht bij het WOZ-waarde loket. De WOZ waarde wordt door verschillende factoren opgebouwd. Zo heeft de oppervlakte van de woning invloed op de waarde maar ook de staat van de woning. In welke buurt is de woning gelegen en hoe ziet de omgeving er rondom de woning uit? Al deze invloeden spelen een rol in de WOZ waarde van een woning.

Voor iedere woning in Nederland een WOZ waarde check

Je kunt de WOZ waarde van vrijwel iedere woning in Nederland opvragen. Dit kan interessant zijn wanneer je een nieuwe woning wilt aanschaffen of wanneer je een woning wilt verkopen. In een WOZ check zie je ook direct wat je buren hebben betaald voor dezelfde woning. Natuurlijk spelen hier verschillende factoren een belangrijke rol zoals de staat van de woning. De een heeft misschien een aanbouw of zonnepanelen en de andere woning niet. Ook wordt er gekeken naar de verkoopcijfers van voorgaande jaren. De economie speelt dus ook een belangrijke rol in de WOZ waarde van een woning. Zo kan dezelfde woning in vrijwel dezelfde staat in één jaar tijd flink verschillen van prijs.

De informatie van de gemeente 

De gemeente heeft alle benodigde informatie tot zijn beschikking om zo tot de juiste WOZ waarde te komen. Zo werken ze met verschillende tools om de nodige informatie binnen te halen en worden er luchtfoto’s gemaakt en wordt er gewerkt met Funda. Ook kan het zijn dat er rondom de woning wordt gekeken of dat er in de wijk een rondje wordt gefietst. Op die manier worden alle gegevens door de gemeente verzameld om tot een eerlijke WOZ waarde te komen. Het kan per gemeente verschillen hoe de gegevens tot stand worden gekomen. Er wordt wel ieder jaar gecontroleerd op de juistheid van deze informatie zodat jij altijd een eerlijke WOZ waarde voor de woning krijgt.

Bezwaar maken tegen WOZ waarde

Het kan zijn dat je het niet eens bent met de uitslag van de WOZ waarde. Je kunt in dit geval bezwaar maken. In dit bezwaar kun je exact uitleggen wat er volgens jou niet klopt zodat de gemeente hiernaar kan kijken. Op die manier zorg jij ervoor dat de informatie bij de gemeente kloppend is. Doordat je de WOZ waarde van vrijwel iedere woning in Nederland kunt opvragen kun je kijken of soortgelijke woningen dezelfde waarde hebben als jouw eigen woning. Natuurlijk spelen verschillende gemeente, omgeving, ligging en de staat van de woning een belangrijke rol in de uiteindelijke WOZ waarde. De kans is vrij klein dat exact dezelfde woning voor dezelfde prijs wordt verkocht doordat dit afhankelijk is van diverse factoren zoals de huizenmarkt en de economie.