schoorsteenveger

Veel mensen vragen zich af wat nu eigenlijk het nut is van een schoorsteenveger. Begrijpelijk, want het is niet altijd even duidelijk waarom een schoorsteen überhaupt geveegd zou moeten worden. Het antwoord is veel eenvoudiger dan je wellicht denkt. Door regelmatig stoken raakt de schoorsteen vervuild met roet en teer. Het problematische hiervan is dat deze vuildeeltjes niet alleen in de schoorsteen blijven maar zich ook over de rest van het huis verspreiden. Een vervuilde schoorsteen betekent daarom dat je huis sneller vies wordt. Het spreekt voor zich dat dit slecht is voor de hygiëne in de woning. Ook zal je veel vaker schoon moeten maken. Met een eenvoudige veegbeurt voorkom je dus overmatige vervuiling en de woning blijft langer fris.

Schoorsteenonderhoud voor een veilige woning

Een schone schoorsteen is niet alleen prettig voor de hygiëne in de woning. Het is ook van groot belang voor de veiligheid. Het spreekt voor zich dat het inademen van roet slecht is voor de gezondheid. Daarnaast kunnen de afzetting van teer en roet leiden tot gasvorming. Het langdurig inademen van deze gassen is buitengewoon schadelijk. Het gevaar zit echter niet alleen in de afzetting van roet en teer. De schoorsteen kan ook verstopt raken door obstakels. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld vogelnesten, takken, bladeren en soms zelfs een voetbal. De obstakels verhinderen de uitstroom van rook. Als gevolg hiervan blijft de rook in de woning hangen en zal het zuurstofgehalte in de lucht dalen. In het ergste geval kan dit tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Richtlijnen voor het onderhoud van schoorstenen

Schoorsteenonderhoud is prettig voor de hygiëne in de woning en de gezondheid van de bewoners. In sommige gevallen is schoorsteenonderhoud ook een verplichting. Bijvoorbeeld wanneer je gebruikmaakt van een stooktoestel type B. Verbruik je een vaste brandstof of stookolie? Dan moet je de schoorsteen minstens eenmaal per jaar door een schoorsteenveger laten reinigen. Verbruik je andere brandstoffen zoals bijvoorbeeld gas? Dan moet je de schoorsteen één keer in de twee jaar een onderhoudsbeurt geven.

Een schoorsteenveger inhuren

Wil je de schoorsteen van onderhoud voorzien? Ga dan op zoek naar een vakman bij jou in de buurt. Neem bijvoorbeeld Schouwonderhoud Willems. Deze schoorsteenveger in Turnhout is gespecialiseerd in het onderhouden van schoorstenen. Na het onderhoud overhandigen ze jou een reinigingsattest. Dit attest fungeert als bewijs voor de verzekering.