Er zijn genoeg redenen om een smart home te willen, ongeacht je leeftijd of je situatie. Zo zijn er voor elke situatie en voor elke persoon wel dingen te bedenken waarmee hij of zij uiteindelijk ook daadwerkelijk tevreden is. Leuke term, smart home, maar wat betekent het nu eigenlijk? Tegenwoordig is alles smart in het leven: smartphone, smart-tv, smartcard en ga zo maar door. Wordt ‘smart’ gebruikt om je van alles aan te smeren? Nee, dat niet. Het staat eigenlijk voor wat het betekent, namelijk: slim. Het gaat immers altijd over software, apparatuur of techniek die intelligent is. Dat houdt in dat deze op een bepaalde manier bepaalde informatie met andere apparatuur kan uitwisselen.

Wat moet je met deze techniek in huis?

Als je een kijkje neemt op de website van Somfy, zie je wat het aanbod aan technieken, apparatuur en systemen is op dit moment. Je zult zien dat er vele mogelijkheden zijn. Of dit nu is op het gebied van rolluiken, verlichting, verwarming, beveiliging of entertainment. Waar je ook verbetering of vernieuwing kunt inbeelden in je huis, is er wat mogelijk. Er zijn meerdere denkrichtingen voor de domotica. Zo kun je primair kiezen voor gemak, dit is voor veel mensen de voornaamste motivering. Ten tweede is er de mogelijkheid voor beveiliging, ook dit is een populaire beweegreden. Er zijn nog tal van andere redenen waarom dit passend is, zoveel dat er niet verder op in wordt gegaan.

Praktische toepassingen van domotica

De meest bekende toepassingen van domotica in een smart home zijn verlichting, beveiliging, verwarming en entertainment. De meerderheid van de mensen heeft minimaal verlichtingstoepassingen geïnstalleerd wanneer zij andere dingen hoofdzakelijk wilden. Dit laat ook zien dat het een eigenlijk doet wensen aan het ander. Dit komt omdat je meteen de voordelen ervaart en het gemak proeft van deze technieken.